Life is either a daring adventure or nothing.

Monday, September 12, 2011

NZ Hols (Sun 21/08/11....Day 1)...Part 2

Rotorua - Whakarewarewa - Thermal Village (http://www.whakarewarewa.com/)

Van die Luge in Rotorua is ons na die Thermal Village Whakarewarew vir 'n tipiese Maori ondervinding. 

Set amidst a landscape of erupting geothermal activity, hot thermal springs and hot bubbling mud pools is the Living Maori village of Whakarewarewa situated in Rotorua, the heart of the North Island.

We the people of Tuhourangi - Ngati Wahiao (a Maori family tribe) have lived in and around the geothermal activity of Whakarewarewa for over 200 years.


Ons het 'n bietjie deur die village geloop waar ons die geysers en mud pools gesien het.  Dit is nogals aardig om die hitte wat so vanuit die grond kom, te ervaar - van die water, tot die modderpoele en ook die klippe en grond.

Dit laat mens nogals wonder hoe die mense dit regkry om so "niksvermoedend" deur hulle daaglikse lewe kan gaan....wat ek bedoel is, as ek daar moes bly, sal ek elke dag wonder wanneer die aarde gaan skud en daardie hitte my gaan verswelg.....



Tewhakarewarewaangaoteopetauaawahiao - langste Maori woord/naam








Modderpoel



 
Begraafplaas - die oorledenes word bo-op die grond begrawe, anders "kook" die lyk onder die grond






Stoom uit die waterpoele uit

  
Warm baddens



Hulle lewe omtrent geheel en al van die aarde - van die baddens wat hulle vat tot die manier hoe hulle hulle kos voorberei - waarvan ons dan ook geeët het.  Hierdie traditional kos - of dan die manier hoe hulle dit voorberei word Hangi genoem.

Hangi simply means “food cooked in the ground or an earth oven”. Using the gift of the geothermal activity when the ground gives way, a box is made above the newly created vent, a lid is placed on top. Food is then placed inside the box to steam and cook the food, this type of hangi is traditional within the village but not to Maori in general.
The traditional hangi involves the digging of a pit where heated rocks are placed within, the food is placed in baskets and placed inside the pit, and wet material is placed on top of the food along with the soil to hold the steam. The food is left to cook from 3-7 hours depending on the amount of food being cooked within.


Die oond, waar hulle die kos kook



Ons het ook regte Maori's ontmoet en hulle het bietjie met ons traditionele dans en sang gedeel.  Die kinders het dit geniet en het tot saam met die Maori's gestaan vir 'n foto en na die optrede het hulle geniet om ook so hulle tonge uit te steek - kompleet met bygeluide!





Hier wys hulle vir ons tradionele haka en dans.


Hier doen ons die "hokey pokey" Maori style!

Dit was 'n lekker en interessante ondervinding.

No comments:

Post a Comment